
چیدمان تجهیزات
حداکثر فضای لازم برای اتاق عمل حدود ۶۰۰ تا ۶۵۰ فوت مربع است که این فضا برای جراحیهای بزرگ از قبیل جراحی قلب که مستلزم استفاده از تجهیزات بیشتریاند مناسب است. استفاده نامناسب از فضا منجر به افزایش آلودگی و عدم کنترل مناسب سیستم تهویه میشود.
لی اوت یا چیدمان تجهیزات پزشکی:
نحوه استقرار ماشین آلات و دستگاهها و تجهیزات پزشکی در مراکز و سازمانهای خدماتی بهداشتی درمانی و بیمارستانها
ویژگیهای یک لی اوت کارا:
-
فضای مورد نیاز را به حداقل میرساند.
-
از نیروی انسانی به نحو کارا استفاده میکند.
-
تعامل بین سر پرستاران و بیماران را تسهیل میکند.
-
زمان ارائه خدمات را کاهش میدهد.
-
حرکات غیر ضروری را حداقل میکند.
-
برای کنار هم قرار گرفتن تجهیزات و کاربران تسهیلاتی را فراهم میکند.
-
اهداف مربوط به ایمنی کاربر و بیمار را تحقق میبخشد.
-
کیفیت ارائه خدمات را ارتقا میدهد.
لی اوت یا نحوه استقرار بخش ها در بیمارستان:
-
واحدهایی که غیر مرتبط با مشتری میباشند نسبت به درب ورودی و مسیر های حرکت در دورترین محل قرار داده شوند.
-
واحدهایی که کارهای پر سرو صدا انجام میدهند کنار یکدیگر ودر فاصله با دیگر واحدها قرار داده میشوند.
-
واحدهایی که به سکوت احتیاج دارند و انجام عملیاتشان مستلزم آرامش وتمرکز است در نقاط کم صداو رفت و آمد قرار داده شوند.
-
مطا بق با نیاز کاری افراد وسائل در اختیار آنها قرار دهید برای مثال هر فردی که برای انجام کارش به تلفن یا کامپیوتر نیاز دارد لازم است در اختیار وی قرار گیرد.
-
حرکت افراد بین طبقات ساختمان به گونه ای تنظیم شود که فرد در یکبار بالا و پایین آمدن کار خود را انجام دهد و برای مثال اینگونه نباشد که قسمتی از فعالیت
-
مورد نیازدر طبقه چهارم انجام گیرد سپس لازم باشد یک طبقه پایین بیاید و بعد از آن دو طبقه بالا برود.
لی اوت منطقه ای که تمام افراد اتاق عمل حق ورود دارند:
-
بخش ورودی یا Entrance
-
پذیرش یا قسمت انتقال بیماران
-
مکان کارگران
-
رختکن خانم ها و آقایان
-
انبار اتاق عمل
-
محل قراردهی وسایل کثیف و آلوده
-
چند اتاق کار
-
لی اوت منطقه ای که فقط گروه جراحی میتواند وارد آن شود:
-
اتاقهای عمل
-
اتاق بیهوشی
-
اتاق آماده سازی و شستشوی دستها (اسکراب)
-
اتاق پوشیدن لباس مخصوص عمل جراحی
-
اتاق آماده سازی وسایل جراحی
-
انبار و محل نگهداری وسایل مورد نیاز اتاق عمل
لی اوت منطقه اتاق های عمل جراحی
-
درب اتاق عمل باید به اندازه کافی عریض باشد تا کار انتقال بیمار از روی برانکارد بخش به برانکارد اتاق عمل به اشکال برخورد نکند.
-
هرچه درب های اتاق عمل کمتر باشد بهتر است .توصیه میشود بازو بسته شده دربهای اتاق عمل به طور خودکار انجام گیرد.
-
معمولا اتاق ریکاوری گچ گیری رختکنها و نیز یک اتاق عمل کوچک که در آن بیماران سرپایی تحت عمل جراحی ساده قرار میگیرند در نزدیکی اتاق عمل بنا میشود.
-
اتاق رختکنها در انتهای راهروی ورودی اول قرار میگیرد.
لی اوت تجهیزات پزشکی بر اساس نقشه فیزیکی بخش مورد نظر:
لی اوت در این روش بر اساس نوع اتاقهای اورژانس مثل CPR
- تحت نظر مردان
- تحت نظر زنان
- معاینه
- پانسمان
- بخیه
مثلا در اتاقهای تحت نظر تخت و ساکشن و اکسیژن دیواری و در اتاق CPRالکتروشوک/ مانیتور پرتابل …قرار میگیرد.
لی اوت تجهیزات پزشکی براساس نوع کار بخش مذکور:
در این نوع لی اوت تجهیزات متناسب با نوع کار بخش مذکور قرار میگیرند مثلا لی اوت تجهیزات پزشکی تخصصی اورژانس سوختگی با اورژانس زنان و زایمان و اورژانس ارتوپدی و اوژانس چشم متفاوت است.
طراحی تجهیزات پزشکی در اتاق عمل
طراحی سقف و دیوارها باید بدون درز و از جنس مواد ضد آب و غیر قابل اشتعال باشد. استفاده از عایقهای مناسب حرارتی و صوتی نیز از ملزومات طراحی این قسمت است. همچنین پوششهای با جذب حداقل گرد و غبار کمک بزرگی به تمیز کردن و نگهداری این بخش میکند. اغلب برای دیوارها از پوششهایی از جنس مواد وینیل استفاده میشود. همچنین تا حد امکان باید از طراحی گوشههای اضافی و محلهای تجمع گرد و غبار جلوگیری شود. بسیاری از تجهیزات اضافی و کنترلی از قبیل ساعت و دماسنج ها به طور کامل درون دیوار قرار میگیرند. ارتفاع سقف از کف به طور معمول متناسب با تجهیزات اصلی بین ۳ تا ۴ متر طراحی میشود.
کف اتاق عمل نیز باید از مواد غیر قابل اشتعال و جرقه باشد. همچین باید ضربه گیر بوده و در حین تردد تولید صدا نکند. برای این قسمت نیز اغلب از کف پوشهای وینیلی استفاده میشود که در برابر شست و شویهای متناوب و مواد شیمیایی از مقاومت بیشتری برخوردارند. همچنین به منظور جلوگیری از انعکاس نور از دیوارها و کف اغلب از پوششهای نیمه مات استفاده میشود.
به منظور روشنایی اتاق عمل در شرایط عادی از چراغهای فلورسنت سقفی و در حین جراحی از چراغهای سیالیتیک استفاده میشود. به طور کلی میز جراحی باید از نور کافی برخوردار باشد و مرکز اصلی روشنایی محسوب میشود. علاوه بر این بر اساس اندازه اتاق، به طور جداگانه روشنایی بخشهای مختلف باید کنترل شده باشد.
طراحی تجهیزات بر روی چرخ دستیهای قابل حمل
طراحی چیدمان مناسب تجهیزات یکی از ملزومات اتاق عمل است. دسترسی آسان در مدت زمان کوتاه به تجهیزات از نظر کادر پزشکی از اهمیت بالایی برخوردار است. هچنین حذف ترددهای اضافی علاوه بر کنترل تهویه یکی از عوامل مهم در پیشگیری خطا و جلوگیری از حوادث جبران ناپذیر به خصوص در جراحیهای پیوند اعضا است. به طور مرسوم برای استفاده بهینه از فضا و دسترسی آسان با حداکثر انعطاف پذیری، تجهیزات پزشکی اغلب نصب شده بر روی میزهای کاری مخصوص و قابل حمل ارائه میشوند.تجهیزات مشترک در اتاقهای عمل از قبیل تجهیزات IV، منابع نوری، دستگاههای الکتروکوتر و تجهیزات مربوط به مکش(ساکشن) حدود یک سوم تا نصف فضای اصلی اتاق عمل را به خود اختصاص میدهند. قرارگیری تجهیزات اصلی در محدوده نزدیک میز جراحی یکی از فاکتورهای اصلی در طراحی کارآمد اتاق عمل است.اندازه اتاق عمل متناسب با نوع عملیات تیم جراحی متغیر است.
افزایش تجهیزات ثابت و نصب شده در اتاق عمل در حال حاضر یک مسئله قابل توجه است. بسیاری از تجهیزات جدید و تخصصی که اغلب نسبت به سایر تجهیزات گرانترند فقط مختص یک اتاق عمل نیستند. واضح است در صورت نیاز باید امکان جابهجایی آنها بین اتاقهای مختلف میسر شود. فضای کافی برای انتقال آنها و همچنین جایگیری مناسب قبل از شروع فرایند جراحی موضوع مهمی است که نباید از دید طراحان پنهان بماند.
امروزه اتاقهای عمل متقاضی حجم عظیمی از توان بوده و مستلزم طراحی مدارات الکتریکی خاص هستند. علاوه بر این سیستمهای اطلاعاتی و ارتباطی، تجهیزات ویدویی و گازهای متنوع پزشکی را نباید نادیده گرفت. استفاده درست و مناسب از روشها و مواد، متناسب با نیازهای اصلی یکی دیگر از کلیدهای طراحی کارآمد است.
زیر ساخت ارتباطی
طراحی زیر ساختهای اطلاعاتی و ارتباطی یکی از مهمترین وظایت تیم طراحی محسوب میشود. یک دقیقه زمان برای شمارش تعداد نیازهای تبادل اطلاعات از/به اتاق عمل صرف کنید. چه مواردی و چه تعداد به ذهن شما میرسد؟ یک جین و یا شاید دو جین؟ حداقل ۵۰ مورد برای این موضوع یافت میشود. حال تصور کنید برای انتقال دادهها حداقل میزان سیم کشی مورد نیاز چقدر است همچنین ارتباط شبکههای داده را فراموش نکنید. طراحی ناکارآمد یک سیستم انتقال نه تنها عملکرد اتاق عمل را با مشکل روبه رو میکند بلکه میتواند بیمارستان را متحمل ضررهای مالی سنگینی کند.نیازهای روز افزون اتاقهای عمل برای ضبط داده ها، دریافت داده ها در خارج از اتاق عمل و ارسال آنها به نقاط دیگر باید مورد توجه قرار گیرد. استفاده از سیستمهای سوئیچینگ دیجیتال روش موثری است که در زمینه ارتباطات اتاق عمل مورد تایید است.